Czytane nocą...

Temat: Podwyższone CRP
Podwyższone CRP
Pani doktor, już od miesiąca mam podwyżone CRP, najpierw wzrastało z 14 do
30, w trakcie kuracji antybiotykowej (posiew z kanału szyjki nic nie
wykazał) - spadło do 24. Teraz po antybiotyku (Duomox) - nadal utrzymuje się
24. Lekarz zalecił mi teraz posiew z moczu, na wynik trzeba czekać tydzień.
Proszę odpowiedzieć, czy moje maleństwo jest bezpieczne? Jestem teraz w 22 tc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,32477328,32477328,Podwyzszone_CRP.html



Temat: ciągła gorączka
ciągła gorączka
Moja 3 letnia córka jest po zapaleniu gardła i ucha, wybrała 2
antybiotyki. Bardzo niepokoi mnie to, iż praktycznie od tygodnia ma
podwyższoną temperaturę a mianowicie 38C. Mam skierowanie na
badania takie jak OB., ASO, morfologię, CRP i mocz. Czym może być
spowodowany ten wzrost temperatury i dlaczego się ciągle utrzymuje.
Proszę o odpowiedz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85504011,85504011,ciagla_goraczka.html


Temat: problemy z dwulatkiem
podobny problem
Moj synek ma 21 miesiecy.Od lipca tego roku do chwili obecnej miewa równiez
stany podgorączkowe.Temperatura wynosi od 37 do 37,7.W ciagu tych ostatnich 3
miesiecy nie mial nigdy temperatury ponizej 37.

Pediatra do której chodzimy kazala to obserwowac i w okresie letnim mowila,że
moze miec taka podwyzszona temperature od upałów.Ale uoały mineły a stan ten sie
utrzymuje.Robilismy morfologie i pare razyt mocz ale wyniki były ok.
Obecnie oddalismy mocz do badania na posiew i chce zrobic rowniez bialko CRP.

Od czego moze byc ten stan podgoraczkowy?
Co jeszcze nalezy zbadac?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85751083,85751083,problemy_z_dwulatkiem.html


Temat: Jak długo malinowy język???
Jak długo malinowy język???
Witam,
Moja starsza córeczka (5,5 roku) przeszła ostatnio szkarlatynę. Przez 10 dni
(od 27.IX do 6.X) podawałam jej DURACEF 500mg po 3,5ml dwa razy dziennie.
Lekarka zdiagnozowała szkarlatynę po wyglądzie języka, stanach gorączkowych i
powiększonych węzłach podszczękowych.
Badania krwi robiłam dziecku już dwa razy. W pierwszych (zanim "poszedł"
antybiotyk) poza podwyższonym OB = 32 i CRP = 46 wszystkie pozostałe i rozmaz
w normie wieku. Nawet ASO wyszło niskie... Miałam zatem wątpliwości, czy to na
pewno szkarlatyna, dopóki córeczce około 9 doby leczenia nie zaczęła schodzić
skórka z dłoni i stopek. Drugie badanie (kontrolne, czy antybiotyk działa)
zrobiłyśmy w siódmej dobie - CRP = 0,11 (pięknie spadło) a OB nadal 32 (wiem,
że wolniej spada, więc grzecznie czekam), ASO <20...
Moje pytanie dotyczy jednak czegoś innego...
Jak długo utrzymuje się w tej chorobie "malinowy język"?
Moja córka obudziła się w sobotę rano (sześć dni po skończonej
antybiotykoterapii) i powiedziała, że bardzo boli ją gardło... poszłyśmy do
lekarza na kontrolę - czekamy na wynik wymazu z gardła, ale test STREP-A (nie
wiem, czy dobrze napisałam nazwę) nie wykazał obecności paciorkowca...
Kasia jednak ma obecnie jęzorek z powybrzuszanymi kubkami smakowymi i o dość
intensywnym kolorze... albo ja już "sieję panikę"... czy możliwe, że test nie
wykazał paciorkowca, a to jest jednak powrót szkarlatyny??? Może wrócić tak
szybko???
Pozdrawiam i czekam odpowiedzi
Gosia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85925628,85925628,Jak_dlugo_malinowy_jezyk_.html


Temat: salmonella?
salmonella?
Szanowy Panie Doktorze,

Mój syn (17 miesięcy) miał ostrą biegunkę (wodnisty, zielony,
strzelajacy stolec (bez śladów krwi) - dosłownie co 5 minut) Do tego
gorączka 39,3 stopni. Po 24 godzinach gorączka ustąpiła, ostra
biegunka trwała ok. 36 godzin. Przez następne dni utrzymuje się
luźny stolec (ze śluzem), ale już nie tak często. Lekarz
stwierdził,że to prawdopodobnie salmonella. Wynik krwi wykazał
podwyższone CRP - 46, co świadczy o infekcji bakteryjnej. Żadnych
leków nie dawaliśmy- jedynie nawadnianie Orsalitem + lacidofil. Dziś
odebrałam wynik wymazu z kału i zgłupiałam... bo okazało się, że
żadnych szczególnych bakterii nie wyhodowano (tak stwierdziła pani z
laboratorium)...Więc co to może być? CRP wg mojego lekarza
zdecydowanie przemawia za infekcją bakteryjną, a nie wirusową.
Dodam, że mały nic goźnego nie jadł, więc nie bardzo miał się czym
zatruć. Na kilka dni przed biegunką natomiast miał objawy lekkiego
przeziębienia (katar)- chyba jakaś wirusówka załapana ode mnie - nie
wiem czy pozostaje to w związku z tą nieszczęsną bakteryjną
biegunką, ale opisuję dokładnie cały stan rzeczy. Co spowodowało tę
biegunkę? Jak mają się do siebie oba wyniki- CRP z krwi 46 oraz
wymaz z kału bez zastrzeżeń...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77390731,77390731,salmonella_.html


Temat: Możliwa grypa podczas podaw.antybiotyku
Mój 5 letni synek też tak ma. W czasie leczenia zapalenia uszu w 4
dobie brania antybiotyku skoczyła gorączka i utrzymuje się już
tydzień. Uszy juz ok, osłuchowo jest ok, a dzieciak od tygodnia nie
wstaje z łóżka. Prawdopodobnie właśnie grypa, bo nic tak z nóg nie
ścina. Martwię się, że trwa tak długo i jeszcze biedak dostaje
fluconazol na grzybicę w uchu. Nie je i boli go brzuszek. Koszmar i
jakoś końca nie widać. Zrobiłam badania i nie wyszły źle - CRP 7,
więc nieznacznie podwyższone, morfologia i mocz też ok.
Może powinnaś też zrobić swojemu podstawowe badania. Tez jestem
ciekawa jak długo może trwać grypa w przypadku osłabienia
wcześniejszym antybiotykiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90087323,90087323,Mozliwa_grypa_podczas_podaw_antybiotyku.html


Temat: podwyższone monocyty
podwyższone monocyty
witam,

od jakiegoś roku mam podwyższone monocyty w rozmazie. Norma 2,5-10%
u mnie utrzymuje sie na poziomie około 12%. Reszta badań w normie.
Ob 6
CRP poniżej 1

co o tym myśleć? Rozumiem, że wzrost następuje przy różnych
infekcjach, ale czy to znaczy, że od roku mam jakąś infekcje????
test na mononukleoze negatywny.
Proszę o opinie.
Lekarze nie zwracają na to uwagi..

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,95051653,95051653,podwyzszone_monocyty.html


Temat: Wysoki poziom leukocytów-Pomocy!!
Zrobiliśmy wczoraj morfologie i CRP, znów wyszły podwyższone, tym razem
robiliśmy w innym laboratorium i mieli normę do 10 a Kubuś ma 13, CRP natomiast
wyszło ok. Lekarz stwierdził ze nie jest dużo podwyższone ale kazał powtórzyć
jeszcze raz za 2 tyg. Koleżanka mi mówił ze to może być od zębów bo teraz
Kubusiowi 2 na razy wyszły, górne 2. Bardzo się martwimy i musimy czekać aby
sprawdzić czy nadal się to utrzymuje.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,99957593,99957593,Wysoki_poziom_leukocytow_Pomocy_.html


Temat: Borelioza czy moze jednak nie ?
Wczoraj poszlam sobie zrobic badania zeby sprawdzic jak tam moj organizm sie ma
po tych 2 tyg abx ( w sumie nie wiem jakie wy kontrolne badania co miesiac
robicie ..)

Ale ja zrobilam :
morfologie z rozmazem ( i tutaj ogromne zaskoczenie ) od 7 mc utrzymuje mi sie
leukopenia na poziomie 3 tys wbc . Balam sie ze przy abx jeszcze spadnie mi
nizej a tutaj wzrost do 5,8 ( szok ) nie wiem czy to moze swiadczyc o tym ze mam
jednak to anaplazmoze i abx dziala , tluce kretki i dlatego wbc sie dzwiga ? czy
jestem zbyt wieksza optymista ?
PLT niestety nadal ponizej normy 102 a norma od 150 do 400 . Tutaj rowniez od 7
mc takie zle wyniki .

No i pozatym zrobilam : kreatynine , mocznik , ggtp , crp , bilburina calk , ast
i alt . Wszystko w normie poza AST podwyzszony ale narazie nieznacznie norma do
31 a ja mam 34 .
Jakie wy badania robicie co miesiac kontrolne ?

Oczywiscie wczoraj na badaniu nie obylo sie bez rewelacji..bo im tam gibnelam
(co mi sie nigdzy nie zdarza ) ale strasznie jestem oslabiona przy tych abx. No
i kluli mnie 4 razy , czekali po kilka min a krew nie leciala

Pozdrawiam cieplutko !
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,86820183,86820183,Borelioza_czy_moze_jednak_nie_.html


Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników
Miałam badania okresowe w 2002r. Teraz z powodu dolegliwości wątroby
miałam też robione badania. Usg wykazało stłuszczenie wątroby, a
wyniki wątrobowe są dobre. Ponieważ utrzymuje mi się podwyższona
temperatura, dlatego mam zrobioną morfologię. OB wyszło 26 no i te
dwa wyniki są złe. Reszta pozostaje w normie. Nie mam zrobionego
CRP. Do lekarza chodzę, ale lekarz niewiele mówi. Bardzo Wam
dziękuję za odpowiedź, a szczególnie Green_land. Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,87476972,87476972,Bardzo_prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow.html


Temat: zapalenia gardła
Zrob badanie CRP. W infekcjach wirusowych jest ujemne, w bakteryjnych podwyższone.Ale jeśli gorączka się utrzymuje to trzeba powtórzyć bo mogło dojść do nadkarzenia. U nas tak było. W 2-giej dobie CRP ujemne, w 3-dobie gorączka nadal wysoka a CRP było 42 i niestety antybiotyk poszedł w ruch. A już miałam nadzieję.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,48717933,48717933,zapalenia_gardla.html


Temat: Nawrót zapalenia gardła - znów antybiotyk???
Byłam u lekarki ponownie dziś, poprawy nie widzę i zachodzę w głowę
co jest? Gardło tylko nieco przekrwione, katar z nosa owszem, ale
biały, gęsty, za to temp.wciąż się utrzymuje, rano doszła nawet do
39,5.Dziecko apetyt ma niezły, dziś tylko jest słaba i dużo
śpi.Jutro robimy CRP i wymaz z nosa, jeśli crp będzie podwyższone
czeka nas antybiotyk
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,103691386,103691386,Nawrot_zapalenia_gardla_znow_antybiotyk_.html


Temat: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle
Ciśnienie zawsze miałem w normie, ostatnio minimalnie podwyższone.

Ale piszę głównie dlatego że mam wyniki !!! I chciałoby się powiedzieć: "o ja
pier... " ! Nic się w tych hormonach nie zgadza !

TSH: 0,01 (norma 0,34-4,94) = -7 %
FT4: 23,20 (norma 9,01-19,05) = 141 %
FT3: 5,79 (norma 2,63-5,7) = 103 %

TPO jeszcze nie mam. A tu pozostałe wyniki:

vit B12: 285 (norma 179-1162)
zdolność wiązania żelaza: 360 (norma 250-400)
ferrytyna: 204 (norma 16-233)
CRP: 8,15 (norma <5)
OB: 17 (norma 3-7)

hemoglobina: 16,7 (norma 14,0-18,0)
krwinki czerwone: 5,5 (norma 4,7-6,1)

i jeszcze wiele innych danych pochodzących z morfologii ale większość jest w
normie, tylko parametr "procent-monocytów" jest za wysoki: 9,17 (norma 2-8)
oraz parametr "procent-eozynocytów" jest za niski: 0,65 (norma 1-5).

Rostedo - jak będziesz potrzebowała któryś z tych parametrów podawanych jeszcze
w morfologii to daj znać - wtedy podam szczegółowo.

I co powiecie na takie wyniki ? Dodam że przyjmuję w tej chwili Letrox 100,
cynk, aspargin i witaminę b-kompleks (ale nie ma w niej B12) oraz witaminę C500.
W związku z leczeniem p.grzybicznym układu pokarmowego od 6 tygodni utrzymuję
ścisłą dietę (zal. przez lekarza), przyjmuję bakt. acidofilne (AC Zymes), a od
2 tygodni Fluconazol.
Dodam jeszcze, że czuję się makabrycznie - gardło i język jakby chciały
eksplodować, trudno się skupić nad czymkolwiek i nic już mnie nie obchodzi.
Nawet tego mail'a pisałem w 2 podejściach. Brak tolerancji wysiłku fiz. Koledzy
mówią że stałem się zupełnie niekontaktowy. POMOCY ! Ten puchnący język i
gardło mnie zabiją.

Ktoś pisał, że jest tabletka przyjmowana pod język z witaminą B12 (ze wzgl. na
trudne wchłanianie tej witaminy) - czy mogę prosić o jej nazwę.

Dzięki za wszystko - Michał
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,65661370,65661370,dretwienie_nasady_jezyka_ucisk_w_gardle.html


Temat: 6 miesięcy leczenia wczesnej boreliozy
6 miesięcy leczenia wczesnej boreliozy
Postanowiłam napisać kilka słów o przebiegu mojego leczenia. Jak już pisałam
zostałam ugryziona 31 października. 4 listopad usunięto mi kleszcza i 14
listopada miałam rumień, bóle stawów, mięśni, głowy, sztywność karku, trochę
pobolewanie wątroby, serca. Miałam problemy z zaśnięciem i lekko podwyższoną
temperaturę 37,2 (to moja temperatura boreliozowa). Tego samego dnia dostałam
Duomox (amoxycyclina) od zakaźnika 1 gram 2 razy dziennie przez 21 dni. 19
dnia miałam w nocy bardzo silny ból głowy, nie mogłam spać myślę, że moje
bakterie po prostu dorosły. Kolejna wizyta u zakażnika i diagnoza - to nie
borelioza może zapalenie opon mózgowych. Dostałam z litości Unidox
(doxycyklina)2 razy 100mg przez 14 dni. Zrobiłam test Elisa wynik dodatni w
klasie IgM i wątpliwy w klasie IgG. Powrót do zakaźnika i zabronił mi brać
antybiotyki bo jestem juz zdrowa a wyniki sa niewiarygodne, Burascano to
szaleniec a moja choroba to internetowa borelioza. Od innego lekarza dostałam
Unidox i brałam je w sumie razem z Duomoxem przez 2,5 miesiąca, zwiększając
dawkę najpierw do 300 mg dziennie przez 2 tygodnie a potem 3 tygodnie 400 mg
dziennie. Jeszcze dwa razy robiłam testy i obydwa wyniki w obydwu klasach
wyszły dodatnie. Zmieniłam lekarza na obecnego i dostałam Biotraxon 1g przez
30 dni razem z Metronidazolem w pulsach 4 dni 2x500 mg potem 5 dni przerwy i
od nowa. Przy drugiej dawce Metronidazolu zaczęła mi rosnąć temperatura
najpierw do 37,7 potem doszłam do 39 i nie mogłam jej tak łatwo spędzić.
Węzły chłonne na szyi, karku, pod pachami wszystkie bardzo duże, OB wysokie,
CRP wysokie, próby wątrobowe podniesione, podwyższony poziom cholesterolu.
Tak do końca Biotraxonu. Jak przestałam brać biotraxon temperatura spadła do
temp. boreliozowej. Potem brałam Zinat 2 x 500 mg przez 40 dni i moje próby
wątrobowe wzrosły do 115 i zaczęły mnie podgryzać grzyby.Dodatkowo pojawiły
się szmery w uszach oraz mrowienie twarzy. Po 4,5 miesiąch skończyłam
antybiotyki. Ustaliłyśmy z lekarką, że mój organizm odpocznie. Postanowiłam w
trakcie tego odpoczynku brać Samento w kroplach doszłam do 3 x 35 kropli
dziennie. Nie miałam specjalnych reakcji poza wzrostem poziomu enzynów
wątrobowych. Jak przekroczyły ponownie 110 postanowiłam skończyć z Samento.
Zrobiłam testy USG jamy brzusznej i mam duży kamień w woreczku żółciowym,
może to Biotraxon a może go już miałam.
Postanowiłam skonsultować się w Niemczech u lekarki, która w Monachium jest
polecana przez grupę wsparcia boreliozy.Powiedziała mi, że jestem zdrowa,
Burascano jest wariatem i zadna bakteria nie jest w stanie przeżyć takiej
ilości antybiotyków jaką mi podano.Dostałam leki przeciwzapalne. Powiedziała,
że usniemy objawy i uwierzę że jestem zdrowa. Według niej pozytywne testy
(mam ich 6) nawet te ostatnie, które rosną (po biotraxonie były ujemne)są
niewiarygodne bo przeciwciała utrzymują się bardzo długo.
Wróciłam do mojej lekarki i czeka mnie perspektywa biotraxonu w dawce
większej i jeszcze dłużej.
Skonsultowałam się u lekarza, który pracuje w szpitalu zakaźnym na Wolskiej
(nie jest zakaźnikiem tylko specjalizuje się w wątrobie) i powiedział mi, że
według niego jestem chora a wyniki to potwierdzają, dodatkowo moje objawy
nigdy nie przeszły a to jest potwierdzenie, że nie wszystko jest w porządku.
Chce mnie odesłać na Wolską aby mój pierwszy zakaźnik, który już raz mnie
odesłał twierdząc, że jestem zdrowa kontynuował leczenie. To tyle o leczeniu
wczesnej boreliozy tej, która daje bardzo duże szanse na wyleczenie. Już
nawet nie chce mi się wypowiadać na forum bo tracę wiarę, że to cokolwiek
zmieni. Niemniej jednak wciąż szukam magicznych sposobów leczenia tej
choroby. Jak coś znajdę to dam Wam znać. Życzę wszystkim zdrowia i dużo
szczęścia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,42339227,42339227,6_miesiecy_leczenia_wczesnej_boreliozy.html


Temat: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle
Witaj Michalgo2

michalgo2 napisał:

> Ciśnienie zawsze miałem w normie, ostatnio minimalnie podwyższone.
>
> Ale piszę głównie dlatego że mam wyniki !!! I chciałoby się powiedzieć: "o ja
> pier... " ! Nic się w tych hormonach nie zgadza !
>
> TSH: 0,01 (norma 0,34-4,94) = -7 %
> FT4: 23,20 (norma 9,01-19,05) = 141 %
> FT3: 5,79 (norma 2,63-5,7) = 103 %

Po tych nowych wynikach wyraznie widac ze jestes w nadzynnosci i ta dawka co ja
bierzesz jest za wysoka.
Powinienes to skonsultowac ze swoim endokrynologiem jak najszybciej.

> TPO jeszcze nie mam. A tu pozostałe wyniki:
>
> vit B12: 285 (norma 179-1162)

Jest jeszcze w normie, ale za pare miesiecy mozna ja jeszcze raz sprawdzic czy
przypadkiem nie bedzie spadac.

> zdolność wiązania żelaza: 360 (norma 250-400)
> ferrytyna: 204 (norma 16-233)

Te wyniki sa bardzo dobre

> CRP: 8,15 (norma <5)
> OB: 17 (norma 3-7)
CRP i OB sa podwyzszone i lekarz laryngolog (laryngolog dlatego ze masz klopoty
z gardlem)powinien jednak sprawdzic co to jest. Moze wymaz z gardla?

> hemoglobina: 16,7 (norma 14,0-18,0)
> krwinki czerwone: 5,5 (norma 4,7-6,1)

Te wyniki tez sa dobre.

> i jeszcze wiele innych danych pochodzących z morfologii ale większość jest w
> normie, tylko parametr "procent-monocytów" jest za wysoki: 9,17 (norma 2-8)
> oraz parametr "procent-eozynocytów" jest za niski: 0,65 (norma 1-5).

Duze odchylenia od normy to nie sa. I ja bym nie zwracala na nie uwagi.
Ale moze wez te wyniki i porozmawiaj ze swoim rodzinnym.

> Rostedo - jak będziesz potrzebowała któryś z tych parametrów podawanych jeszcze
>
> w morfologii to daj znać - wtedy podam szczegółowo.
>
> I co powiecie na takie wyniki ? Dodam że przyjmuję w tej chwili Letrox 100,
> cynk, aspargin i witaminę b-kompleks (ale nie ma w niej B12) oraz witaminę C500.

Dobrze by bylo zebys tez wzial selen.

> W związku z leczeniem p.grzybicznym układu pokarmowego od 6 tygodni utrzymuję
> ścisłą dietę (zal. przez lekarza), przyjmuję bakt. acidofilne (AC Zymes), a od
> 2 tygodni Fluconazol.
> Dodam jeszcze, że czuję się makabrycznie - gardło i język jakby chciały
> eksplodować, trudno się skupić nad czymkolwiek i nic już mnie nie obchodzi.
> Nawet tego mail'a pisałem w 2 podejściach. Brak tolerancji wysiłku fiz. Koledzy
>
> mówią że stałem się zupełnie niekontaktowy. POMOCY ! Ten puchnący język i
> gardło mnie zabiją.

Takie napiecie i niemoznosc koncentracji sie to moze byc od za duzej dawki.
Ale jesli po zmianie dawki z jezykiem sie nie poprawi to do laryngologa.
Moze nawet isc do innego byloby lepiej jesli ten do ktorego obecnie chodzisz nie
reaguje.

> Ktoś pisał, że jest tabletka przyjmowana pod język z witaminą B12 (ze wzgl. na
> trudne wchłanianie tej witaminy) - czy mogę prosić o jej nazwę.

Witamina B12 wchlania sie z tabletki zeczywiscie bardzo trudno (tylko w 3%), ale
o takich podjezykowych co sie dobrze wchlaniaja to ja jeszcze nie slyszalam.
Ja kontrolowalam poziom witB12 przez dluzszy czas i jak wynik spadl ponizej
normy to dostalam zastrzyki.

> Dzięki za wszystko - Michał

Pozdrawiam i zycze szybkiej poprawy
Rosteda

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,65661370,65661370,dretwienie_nasady_jezyka_ucisk_w_gardle.html